Sub imperiul lui NU

de Iulia TTH, 14.11.2021

Fie că ne referim la ieri, azi sau mâine, influenta lui NU își pune amprenta in a ne face o zi mai grea.

In fuga după timp, observi că tu tot nu ai timp sau uiți să duci la bun sfârșit un task. In astfel de momente adesea iți spui imediat că nu ești capabil să ti minte atâtea lucruri. Simți povara lui NU pe umerii tai și uneori o porți chiar cu mândrie crezând că un ,,nu știu cum se face’’, iți asigura spatele in a-ti lua un angajament.

Mai sunt apoi acele momente din viața noastră in care neputința își spune cuvântul. Te străduiești să prinzi rostul la a învață un lucru nou și simți cum te lovește gândul că nu vei reuși. Daca îl și verbalizezi cuiva care este in preajma si-ti da replica : ,,nu mai fi atât de negativ’’ sau ,,nu te mai gândi la lucrurile negative’’, este ca și cum ai semnat un contract pe perioada nedeterminata in slujba lui NU. Acum este posibil să primești ca replica și cunoscutul indemn ,,fii pozitiv, sigur vei reuși!’’. Deși vine din partea cuiva drag, uneori face doar să pună mai multa presiune pe tine să reușești. Siguranța in reușită este a celui care crede in tine și nu a ta in puterea de a reuși. In ultima mea experiență de acest gen, m-a inspirat replica venita din partea colegei mele ,,Schimba-ti setarea!’’. A fost un moment in care senzația de ,,peste balon’’ s-a risipit, făcând lumina in ceea ce simțeam și alegând să adopt o alta atitudine. Mulțumesc, Roxana!

Fie că îl conștientizăm sau nu, acest NU intra cu bocancii in viața noastră de mici. ,,Nu ai voie să pui mana la priza!’’. Copilul nedumerit mergând tot spre priza neștiind ce altceva ar putea face sau motivul de a nu face acea acțiune.

Mai sunt acele situații in care, ca un adevărat jucător de hochei, te înarmezi cu o casca și preconizezi că sigur in aprecierea unui lucru făcut de tine se va începe cu o critica. Pana să deschidă gura interlocutorul ii replici,, Nu, dar eu am făcut astfel pentru ca…aaa, mulțumesc!’’. Realizând că era ceva de bine ce voia sa-ti transmită. 

Adesea am ajuns la concluzia că efectul negativ al lui NU se revarsă in stima și încrederea in sine.  

Ca in orice tratament, important este să afli cauza pentru a ști să alegi medicamentația corecta să vindeci. Și ajungi să te întrebi de unde acest NU in mintea noastră? Atunci când te naști doar nu știi că vei putea vedea sau merge. In timp devii capabil să dezvolți aceste abilitați. Daca am ști de înainte, oare am spune: ,,Nu, sigur nu as putea.’’ ? 

Cred că este foarte important modul in care te proiectezi și renunțarea la a deține permanent controlul. Mereu m-au impresionat oamenii care deși sunt îndreptățiți să spună ,,nu pot merge’’ ei nu-si fura ultima fărâmă de speranță găsind alte lucruri geniale la ei. Trăind cu adevărat și neplângând-si de mila. Iar tu, chiar și in astfel de situații poți veni cu o replica neinspirata : ,,eu daca as fi in locul tău nu as putea fi atât de optimist.‘’ Sau o experiență proprie ,de acum 10 ani când am absolvit cursul de Formator. Un feedback dat unei colege: ,,nu a părut deloc că ai avut emoții in prezentare, nu ai fost mai varza ca mine!’’ Atunci am realizat prima data impactul lui NU.

Pe cat de confortabila ti se pare aceasta manta, pe atât de toxica este in a-ti fura visurile, crezul in tine și in ceilalți.

Atunci când realizezi și ,,îl dai in urmărire’’ pe NU, începi un proces de dezvoltare personala. că să înlocuiești acest comportament nesănătos cu altul bun, este necesar să conștientizezi și să lucrezi cu tine. Sunt studii care reflecta faptul că ai nevoie de minim 7 luni de constanta in exersarea unui obicei nou pentru a se consolida. Și este bine de știut că intr-un creier uman exista intre 85 și 100 miliarde de neuroni, fiecare dintre ei având cam 10.000 de conexiuni. Acest fapt iți poate da mult de reflectat.

Uneori este nevoie de remodelare pentru a aduce armonia in propria viața și in interacțiunile cu ceilalți. Așa cum spune și deviza noastră ,,Going the extra mile’’, ne angajam să iți fim alături in orice proces de dezvoltare,  cunoaștere și descoperire a potențialului. In nevoia că ceea ce dorești să transmiți să fie susținut de modul in care comunici.

 Important este sa-ti dorești să faci o schimbare. Pana la urma ,,Nebunia înseamnă să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții alt rezultat.’’ (Albert Einstein).

Ți-a plăcut? Dă un share!