De neoprit! 

 

de Iulia TTH, 18.12.2021

Observând uneori în propriile acțiuni cum delăsarea ucide creativitatea, consider că ar fi potrivit să abordam acele momente de relaxare nesfârșite, care uneori ne pot declanșa convingerea că ne sunt benefice. Vestita replica ,,nu te legi la cap dacă nu te doare” poate să ia forma plictiselii, monotoniei, lipsei poftei de viată, tristeții sau într-un final sau chiar a depresiei.

Jim Rohn spunea ,, Luarea deciziilor poate părea uneori ca un război civil interior.” Atunci când alegi să schimbi, să cauți sau să îmbunătățești un anumit comportament sau aspect din viața ta, de fapt iei decizia să înfrunți situațiile dificile care pot apărea pe parcurs. 

Și poate gândești: ,,ușor de spus”, atunci când pentru a fi ,,de neoprit’’ trebuie să deții ,,n” calități.

Ei bine, consider că a fi ,,de neoprit”, înseamnă în primul rând să faci un prim popas în care să te autoevaluezi. Și că tot se apropie sfârșitul de an, este un moment cu atât mai prielnic în care sa-ti aloci timpul cuvenit unei introspecții sincere.

Apoi, având o idee în ce direcție te îndrepți, fă pași înspre dezvoltarea ta. Focusează-te în atingerea unor obiective clare, pentru a nu alerga să aduni cat mai multe competențe, făcând lucrurile pe jumătate. Uneori prin dezvoltarea răbdării se poate naște abilitatea de a lua decizii bune sau dezvoltându-ți ascultarea activă, dezvolți și empatia. Nu ai nevoie să devii un ,,om bun la toate’’ pentru că acest lucru ar putea înseamna să porți povara narcisismului și a epuizării.

Un alt pas important este acela de a cere ajutor, îndrumare, de a întrebaAtunci când întrebi, iți creezi singur oportunitatea de a nu greși. Am auzit de curând o povestioara cu tâlc, pe care îmi doresc să v-o împărtășesc aici: 

Trei călugări într-o barca, pe un lac. La un moment dat, doi dintre ei ies din barca, merg pe apa și ajung pe mal. Al 3 lea călugăr a rămas în barca și a început să se roage câteva ore bune: ,,Doamne, ajută-mă să pot merge și eu pe apă!” După rugi nesfârșite se ridica și iese din barca, cazând în apa. Se spune că știa să înoate. 

Între timp ceilalți 2 călugări, ajunși deja pe mal, poarta un dialog: ,,Auzi Corneliu? N-ar trebui să-i spunem și lui Nicodim pietrele pe care să poată calca?”

Morala? Adesea considerăm că unele lucruri pe care le fac ceilalți sunt spectaculoase sau incredibile. Însă, atunci când descoperim pietrele pe care putem călca, acele lucruri ne devin accesibile.

Sfidează rutina. Adesea ne dorim să avem cat mai multa experiența întru-un anumit domeniu. Cum să dobândești acea experiență daca nu-ți depășești propriile granițe? Începe cu lucrurile mici. Alege o ruta nouă spre serviciu sau în loc să-ți bei cafeaua în mașina în drum spre birou, trezește-te cu 5 minute mai devreme și servește-o acasă, în tihna. Este dificil să nu te agăți de acea siguranță pe care ti-o oferă zona ta de confort, însă să nu uităm că trăim ziua de azi și nu pe cea de ieri, neștiind sigur, ce ne aduce mâine.

Există un lucru de care mă țin adesea sa-l exersez: acela de a nu cauta să am ultimul cuvânt într-un dialog, ci să comunic armonios, asertiv. De multe ori se pare că odată ce am învățat să vorbim este mai dificil să știm când este momentul doar să ascultam. 

Apoi așa cum spunea și Voltaire: ,,munca te scutește de 3 mari rele: plictiseala, viciul și sărăcia.’’ Aprecierea și meritele nu vor întârzia să apară. Da, am întâlnit și acele situații în care să cred că efortul depus a fost în zadar. Ei bine, acela se numește de multe ori feedback🙂. Primește-l că atare pentru a descoperi ce puteai să faci mai bine în schimb.

Oferă-ți timp să cutreieri și să-ți găsești pasiunea. Încarcă-te cu energie printr-o plimbare în parc, pescuit, înot sau orice alt hobby care te deconectează de la rutină sau stresul cotidian.

Onorează-ți promisiunile!

Fii cel care iartă nu de dragul de a ierta, ci pentru a nu rămâne prins în umbra ta.

Dăruiește din experiența ta, devenind o sursa de inspirație pentru ceilalți.

Pe final, iți las un ultim gând: ,, Ori de cate ori simți tăcerea în jurul tău, ascult-o!’’. Eckart Tolle

Și tine cont, nu ești singur! Atunci când simți că ceva lipsește, nu se potrivește sau te lovești de o bariera și ,,bați pasul pe loc”, îți suntem alături ,,going the extra mile”

Ți-a plăcut? Dă un share!