Gânduri la final de an

 

de Iulia TTH, 31.12.2021

O zi de vineri a marcat startul anului 2021. Începutul weekend-ului anunță de obicei acea relaxare a unei săptămâni pline de trudă și am sperat astfel să însemne și încheierea unui an încercat de temeri vechi.

În anul 2021 am pornit cu gândul și intenția de nu ne mai fi umbrită sănătatea noastră sau a celor dragi, fiind conștienți și responsabili să continuăm să luăm atitudine în acest sens.

În 11 ianuarie, numărul de cazuri confirmate cu Covid-19 depășea 90 de milioane în întreaga lume. Sigur, nu este etic si nu ne stă în putință să-i forțăm pe ceilalți să aibă aceleași principii sau valori umane. Însă cu siguranță, am fost un exemplu și de ce nu o inspirație pentru unii dintre ei prin decizia de a ne vaccina. Am continuat să muncim pentru ca ceea ce ne place să facem să ne aducă satisfacțiile dorite și să ne drămuim acest timp astfel încât, să-l trăim cu mai multă înțelepciune.

Cu fiecare știre că apar noi schimbări în cursul țării, am strâns aceleași dorințe de a ne fi mai bine și am întâmpinat în calitate de gazde, majoritatea din fața televizorului, turneurile WTA 250 la Cluj sau Campionatul European de fotbal. Iar plecarea lui Ivan Patzaichin din 5 septembrie, ne-a reamintit nu doar că suntem trecători, ci și cât de important este, poate să lași în urma ta valoare.

De obicei Sărbătorile de iarnă aduc și îndemnul să ne facem o scurtă ,,radiografie,, care să ne fie reper de cum să facem  lucrurile mai bine în viitor și de a privi cu mândrie la realizările noastre de până acum. Ne dăm seama că lucrurile nu se pot îmbunătăți pe ultima sută de metri și că poate era necesar să ne fi calibrat mai bine de cum am început. Pentru mine acest gând m-a făcut să simt adesea că așteptând finalul anului ca să-mi fac un scan a ce-a fost bine sau mai puțin bine, a ce am de învățat sau repetat, poate însemna să pierd startul noului an. Așa că, am luat decizia cu ceva ani în urmă, să-mi creez un obicei de a face un pas în fața mea pentru a mă privi, ori de câte ori întâmpin o provocare, am o reușită, experimentez ceva nou sau accept oportunitate. Atunci când alegi voluntar să planifici aceste momente și nu aștepți acel moment potrivit care se tot îndepărtează, ai avantajul să nu omiți nici detaliile. Și poate făcând periodic o astfel de introspecție, reușești să schimbi cursul restului de proiect și la final de an să te simți mai împlinit personal sau profesional. Până la urmă, a  aștepta nu înseamnă neapărat să pierzi acest timp care poate defini finalul poveștii scrise de tine.

Dacă ar fi să mă gândesc la câteva întrebări relevante pentru mine în încheierea acestui an, mi-aș răspunde la acestea:

  1. Dacă ar fi sa descriu câteva momente care mi-au adus bucurie în acest an, care ar fi acelea și ce impact au avut în viața mea?
  2. Când mă gândesc la provocările din acest an, care au fost cele mai importante și cum le-am făcut față?
  3. Dacă aș mai trece prin anul 2021 ce aș păstra și ce aș face diferit? Care ar fi motivele?

Și așa cum fiecare sfârșit de an, anunță un nou început în care să ne ancorăm, vă propun și 3 întrebări la care să vă răspundeți pe îndelete:

  1. Cu ce gânduri pornesc la drum în anul 2022 și ce experiențe aș vrea să trăiesc?
  2. Cum pot finaliza obiectivele neatinse, mai vechi, în noul an și care ar fi primele mele acțiuni?
  3. Ce pot face eu să am un an de care să mă bucur mai mult și ce-mi propun să fac în acest sens?

Găsesc importante aceste momente de introspecție, pentru că este un timp de calitate acela petrecut cu tine însuți, în care să-ți oferi un feedback onest descoperind cel puțin un lucru demn de luat cu tine in bagaj. Mai cred faptul că, la final de an este important să nu punem accent doar pe ce am învățat, am înnoi sau îmbunătăți, ci și momentele care ne-au făcut să ne simțim mândri de noi înșine. Acele momente cu siguranță ne alimentează voința și energia.

Închei acest articol, dorindu-ți, dragă cititorule, să ai Sărbători cu liniște în minte și suflet, iar în noul an să iei decizii înțelepte!

Așa cum te-am obișnuit deja, echipa Training Hub își continuă misiunea, fiindu-ți aproape și în anul care vine. Fie de drumul ți-e anevoios sau îți dorești noutate.

Ți-a plăcut? Dă un share!