Față în față cu tine la sfârșit de an

de Roxana TTH, 31.12.2020

Iată că a mai trecut un an, alte 365 de zile pe care fiecare dintre noi le-a trăit cum a știut mai bine. Unii mai cu sens, alții cu mai putin sens, fiecare cum a ales. Cred cu tărie că în cea mai mare parte suntem responsabilii principali ai felului în care ne folosim timpul.

A privi în spate la anul care a trecut și a trage câteva concluzii realiste ar trebui sa fie un exercițiu absolut necesar de introspecție, dar și de învățare. Pentru a evolua avem nevoie ca măcar o dată pe an să ne oprim pentru a reflecta la trecut (realizări, eșecuri, greșeli și reuşite), dar și să ne setăm următoarea bornă spre care să pornim. Capacitatea de a privi obiectiv la propria viață, de a face o analiză și de a ne propune obiective pentru perioada următoare cred că este esențială pentru evoluția fiecăruia dintre noi.

Sigur că pentru a învăța ceva din experiențele trecute trebuie să fim sinceri măcar noi cu noi, să ne asumăm lucrurile care ne-au ieșit mai puțin bine, dar și să ne infrânăm tendința de a găsi explicații și justificări.

Si daca tot ne propunem obiective,  ele ar trebui să fie formulate SMART (Specifice, Măsurabile, de Atins, Realizabile și încadrate în Timp). Altfel ele rămân dorințe, lucruri la care vom visa…și atât! Visele nerealizate genereaza frustrari, dezamagiri si efecte importante pe termen lung.

Este perioada mea favorită din an în ceea ce privește întâlnirile de coaching pe care le am cu coach-ii mei. E deja tradiție ca în întâlnirile din decembrie să facem împreună analiza anului care stă să se încheie și să punem pe foaie obiectivele pentru anul următor. Chiar anul acesta am avut în coaching o persoana care a reușit prin acțiunile lui să-și schimbe radical viața în bine, iar la aceasta analiză am simțit tendința de a trece mult prea ușor peste aceste reușite. Ceea ce cred că este la fel de nesănătos precum situația în care nu ne asumăm nereușitele și ne găsim alibiuri ca să dormim bine în continuare. E nevoie de un echilibru între asumarea nereușitelor și recunoașterea realizărilor. Din fiecare experiență avem ceva de învățat și pentru asta avem nevoie să ne facem această analiză periodic.

Per ansamblu, anul 2020 a fost marcat de schimbări pe care nu le credeam posibile. A fost un an în care am fost forțați să învățăm multe lucruri pe care nici nu le concepeam înainte…

Pentru a vedea ce a însemnat acest an pentru fiecare, vă propun să vă puneți câteva întrebări:

– care au fost realizările mele anul acesta și ce am învățat din ele?

– care au fost nerealizările mele anul acesta și ce am învățat din ele?

– ce provocări am depășit anul acesta?

– ce deprinderi noi am învățat?

– la ce convingeri sau obiceiuri vechi am renunțat?

– ce obiceiuri sau ritualuri noi am adoptat?

– ce mi-aș fi dorit să fi făcut mai mult anul acesta?

– în ce fel sunt diferit/ă azi față de anul trecut? 

Înainte să răspundeți la întrebări de genul acesta (sau poate chiar la cele de mai sus) înarmați-vă cu asumare, sinceritate și realism.

Ce avem de făcut în 2021 mai bine dupa ce am acumulat si experienta acestui an? Aici aș zice că este cheia cu care ne vom deschide noi uși anul următor.

La mulți ani și-un 2021 plin cu realizări!

Ți-a plăcut? Dă un share!